Filmični lokaliteti (VI) – London

Nisam ljubitelj britanske kulture, umetnosti, a pogotovo ne kinematografije. Čast izuzecima, ali velika većina njihovih autora ne uspeva da iskoristi bogatu istoriju, očuvanu arhitekturu, snagu šekspirovske poezije i severnjački ambijent pod rasejanom difuznom svetlošću da nam vizuelno ovekoveči sopstvene ideje na kreativan način. Tu su radili Kjubrik, Hičkok i još poneki velikani, ali njihova veza sa britanskim ostrvom obično nije bez račvanja. Recimo, Hičkok je zanat učio u vajmarskoj Nemačkoj, a Kjubrik je rođen i proveo mladost u Americi, gde je i snimio svoje prve filmove. Čini se da je viktorijanski moral ubio subverziju bez koje prava umetnost ne postoji. Sve je nekako u rukavicama, uštogljeno i izveštačeno. Šteta, jer filmičnost oblačne i kišovite Britanije, ogoljenih niskih planina u unutrašnjosti, maglovitog Londona na Temzi, kao i normanskih crkava i dvoraca, gotičke arhitekture, pa sve do lokalnih hibridnih stilova, neoklasicizma i neogotike, pruža neslućene ambijentalne mogućnosti za razvoj kinematografije.

Frenzy (1972) - Trailer

U jesen 2004. bio sam još junoša u NIS-Naftagasu, kada su me poslali službeno u London na obuku iz oblasti naftne geohemije. Zajedno sa koleginicama Danicom i Ivanom proveo sam radnih nedelju dana u prestonici Velike Britanije, ali sam uspeo i da obezbedim sebi dovoljno slobodnog vremena, pa sam tako obišao većinu znamenitosti u užem jezgru grada. Hotel, u kojem sam bio smešten, nalazi se u blizini Imperijal koledža na kojem je održan kurs, a malo više je distanciran, na nekoliko kilometara, od centra i Vestminsterske palate.

Pogled iz hotelske sobe
 
Pogled prema centru grada

Na Imperijal koledžu Ivana, Danica i ja slušali smo predavanja jednog američkog profesora u okviru šarenolike grupe, koja je uključivala polaznike sa svih kontinenata. Bili su tu geolozi iz Severne Afrike, Bliskog Istoka, Vijetnama, Australije, Venecuele, Norveške...

Raskršće u Imperijal koledžu
 
Grupa polaznika na kursu Petroleum Geochemistry

Na svakodnevnoj ruti od hotela do Imperijal koledža prolazio sam pored kuće u kojoj je živeo Hičkok između 1926. i 1939. godine, u periodu koji je prethodio početku njegove holivudske karijere.

Kuća Alfreda Hičkoka - Wikimedia

A u slobodno vreme naš obilazak grada uključivao je, naravno, Vestminstersku i Bakingemsku palatu, Trafalgar skver, Nacionalnu galeriju i London Eye i bivao je praćen sveprožimajućim mirisima egzotičnih začina, koji se šire iz gusto načičkanih indijskih restorana.

Vestminster under construction
 
Pred prijem kod pokojne kraljice

Van Gogovi suncokreti snimljeni pod blicom

 

Noćna panorama Londona iz London Eye-a

Još se tu šetalo do Rojal Albert hola i do Londonske tvrđave...

Ne, ne čeka se povratnički koncert grupe Cream (on se zapravo desio u maju sledeće godine), već se samo odmaraju noge

Od srednjevekovnih kazamata do ultramodernog poslovnog dela grada

... ili se išlo u obilaske londonskim kabijem...

Koleginica iz Norveške časti taksi

... iako svuda ima dabldekera!

Kad prelaziš ulicu prvo pogledaš desno pa levo!

Najlepše je ipak na reci, pa makar to bila i siva Temza pod sivim nebom i mostovima...

Nema leševa u Temzi

Uz Temzu je opuštenija atmosfera. Ne samo da se tu turisti zabavljaju i odmaraju, već i lokalno stanovništvo traži predah... A odvijaju se i čudni rituali...

Maturanti ne skaču u fontane, već samo uredno kvase tabane u specijalnim lavorima...
 
... a onda pedantno ispiraju noge čistom vodom

Pravo da vam kažem, meni je ipak mnogo zanimljiviji London noću...

Pabovi, pabovi, pabovi...
 
Herrods = Kitsch

Orijent u Londonu

Pubs, guinness, fish & chips

... ili podzemni London

Silazak u pakao
 
Pakao Londona

Svaki silazak u podzemlje na kraju završava u londonskom metrou

Comments

Popular posts from this blog

Perfect Days (2023) – Wim Wenders

For 13 Days, I Believed Him (2022) - Kiyoshi Kurosawa

Lee Chang-dong: The Art of Irony (2022) – Alain Mazars